Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Ζυφιάς

Περίπου 8 χιλιόμετρα από τη πόλη της Χίου, χτισμένο σε ένα λόφο, λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση βρίσκεται το μικρό χωριό Ζυφιάς. Οι άνθρωποι που μένουν στο Βαλισεώνοικο συνηθίζουν να το αποκαλούν Ζοφιά, εκείνοι που κατοικούν στον Άγιο Γεώργιο Συκούση το ονομάζουν Ζουφιά. Επίσης αναφέρεται και ως Ζοφάδες ή Ζυφιά. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται από το επίθετο Ζιζιφιάς και κάποιοι άλλοι από το ζυφέ, το αραβικό ζυφφορέ.
Πρόκειται για ένα παλαιό χωριό, παλαιότερο από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, κι όπως αναφέρουν μαρτυρίες  ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης χτίστηκε από κατοίκους του Ζυφιά.
 
Στα σύνορα των δύο χωριών χτίστηκε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Συκούση, το οποίο καλείται παλαιό μοναστήρι. Εκεί έζησαν οι τρεις Άγιοι Πατέρες που ακολούθησαν ερημιτική ζωή. Αργότερα έκτισαν το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που πήρε την ονομασία από αυτούς και με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου, έχτισαν το γνωστό μοναστήρι της Νέας Μονής, το οποίο είναι πολύ σημαντικό θρησκευτικό μνημείο των χριστιανών.
Περπατώντας μέσα στα στενά μονοπάτια του χωριού, ο τρόπος που τα σπίτια είναι χτισμένα, τόσο κοντά το ένα με το άλλο, είναι πολύ εντυπωσιακός. Τα σπίτια χτίστηκαν στη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, όταν το νησί υπέφερε από τους κατακτητές και οι κάτοικοι έπρεπε πηδούν από τη μια σκεπή στην άλλη για  να δραπετεύσουν.
Ακόμη, σε πολλά παλαιά σπίτια, μπορεί ο επισκέπτης να διαβάσει την ημερομηνία της κατασκευής του, καθώς είναι γραμμένη σε πλακέτες από μάρμαρο, συνήθως στον τοίχο πάνω από την κεντρική είσοδο.
 
 
Also in the area...

Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά
Χίος, Κάμπος, Βροντάδος, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Καρυές, Θυμιανά, Νεοχώρι, Βασιλειώνικο, Βαβύλοι, Χαλκειός, Βερβεράτο, Δαφνώνας, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Ζηφιάς

Αξιοθέατα
Κλασική Εποχή
Αρχαία Χίος, Δασκαλόπετρα, Δρακόσπηλος, Ρημόκαστρο
Προχριστιανική Περίοδος
Βασιλική Αγίου Ισιδώρου
Μεσαίωνας
Νέα Μονή, Παναγία Κρίνα, Άγιος Γεώργιος Φρουρίου, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Μονή Κουρνά, Παλατάκι Ιουστινιάνη, Κάστρο της Χίου, Ανάβατος, Βίγλες
Υστεροβυζαντινή Περίοδος
Μονή Αγίων Αναργύρων, Μονή Αγίου Μηνά
Νεότερα Χρόνια
Κάμπος, Μαρμάρινες Κρίνες, Τζαμί, Νεοκλασικά Κτίρια, Παρθενώνας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Παρθενώνας Παναγίας Βοήθειας, Άγιος Γεώργιος Ρεστών, Μονή Αγίου Στεφάνου, Σκήτη Αγίου Μάρκου, Mονή Μυρσινιδίου, Σκήτη Αγίων Πατέρων, Μύλοι, Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης

Παραλίες
Μπέλλα Βίστα, Κοντάρι, Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Δασκαλόπετρα, Τάγμα, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω