Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Ρημόκαστρο


 

 
Στοιχεία ανθρώπινης εγκατάστασης, από τα ύστερα κλασσικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά  χρόνια, υπάρχουν πάνω στο Αίπος. Στις θέσεις Εβριακή, Μακριά Σκάλα, Γύρισμα του Καμπούρη και αλλού βρέθηκαν λείψανα από αρχαίες κατασκευές, αναλημματικοί τοίχοι που σχηματίζουν άνδηρα (πλατώματα), τοίχοι από αγροικίες, πηγάδια αλλά και κομμάτια σπασμένα κεραμίδια, αγγεία και ειδώλια. Τα πιο χαρακτηριστικά όμως ερείπια βρίσκονται στο Ρημόκαστρο.
Στην ισοπεδωμένη νότια πλευρά του κρημνώδους εξάρματος υπάρχει ένα μνημειακό κτίσμα, από το οποίο σώζονται  πέτρες από το κατώτατο δόμο των τοίχων. Είναι κτισμένο ισοδομικά με μεγάλους πελεκημένους ασβεστόλιθους και χωρίζεται με δύο μεσότοιχους σε τρεις μικρότερους χώρους. Δύο άνδηρα, ένα μεγάλο στα Δυτικά με ογκόλιθους στους αναλημματικούς του τοίχους, και ένα χαμηλότερο νοτιότερα ισοπεδώνουν το χώρο και δύο κλίμακες παρέχουν πρόσβαση σε αυτόν. 
Η επιφάνεια στη νότια πλευρά του κεντρικού κτιρίου είναι γεμάτη από κομμάτια κεραμιδιών, αγγείων και άλλων πήλινων αντικειμένων των ύστερων κλασσικών χρόνων. Το οικοδόμημα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής και εξυπηρετούσε τις ανάγκες και των γύρω μικρότερων αγροκτημάτων.
Οι εγκαταστάσεις σ` αυτές τις ορεινές και πετρώδεις περιοχές είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Οι 70 περίπου σωροί από πέτρες (ο μεγαλύτερος έχει ύψος 7 μέτρα και διάμετρο 40 μέτρα), οι οποίοι υπάρχουν στο υψίπεδο των Σωρών της Γριάς, πρέπει να σχηματίστηκαν από τις επίπονες προσπάθειες ξεχερσώματος, άγνωστο σε ποια εποχή.


Also in the area...


Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά

Χίος, Βροντάδος, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Καρυές, Συκιάδα, Λαγκάδα, Σιδηρούντα, Κυδιάντα - Αγρελωπός, Παντουκιός

Αξιοθέατα


Παραλίες

Μπέλλα Βίστα, Λιθί, Ελίντα, Τραχήλι, Μετόχι, Τιγάνι, Πραστιά, Μιλιγκάς, Δασκαλόπετρα, Τάγμα, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω