Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  
Εστιατόρια και Ταβέρνες στη Χίο
 
Στη Χίο θα βρείτε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες. Ιδιαίτερα στην πόλη (Χώρα) και τις τουριστικές περιοχές, όπως ο Καρφάς, ο Μέγας Λιμνιώνας - Αγία Ερμιόνη, στο Εμποριό, στην Κώμη, τη Λαγκάδα, τη Βολισσό και την παραλία της, τα Λημνιά.
Καλές ταβέρνες υπάρχουν στα περισσότερα χωριά, τόσο για όσους αγαπούν το κρέας όσο και για αυτούς που προτιμούν το ψάρι.
Επίσης, κυρίως στην πόλη, υπάρχουν εξαιρετικά ουζερί που σερβίρουν μεζέδες, πολλοί από τους οποίους είναι λιχουδιές καθαρά της τοπικής κουζίνας.
Οι τιμές είναι σε γενικά πλαίσια, λογικές και η ποιότητα καλή. Σε σύγκριση με την Αθήνα, για παράδειγμα, οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες και τα στάνταρντς της ποιότητας υψηλότερα.
Συνήθως όσο πιο κοντά στην πόλη είναι κάποιος τόσο χαμηλότερες τιμές θα βρει.
Ένα από τα κακά στις ταβέρνες όμως είναι ότι ο κατάλογος σε πολλές από αυτές πρέπει να ζητηθεί από τον πελάτη, αλλιώς η παραγγελία γίνεται "παραδοσιακά" με το γκαρσόνι να λέει τι έχει το μαγαζί και οι πελάτες να αποφασίζουν χωρίς καν να ξέρουν τι θα πληρώσουν. Παρόλα αυτά αν ζητήσετε κατάλογο, θα σας τον φέρουν χωρίς καθυστέρηση.
Τοπικό χύμα κρασί δεν υπάρχει. Φτιάχνουν ένα συμπαθητικό, σχετικά γλυκό, κόκκινο κρασί στην περιοχή των Μεστών αλλά για να βρείτε το "original" προϊόν είναι σχετικά δύσκολο καθώς η ποσότητά του είναι μικρή και δεν καταλήγει στις ταβέρνες. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το πιείτε αναμεμιγμένο με χύμα κρασί του εμπορίου χωρίς να το ξέρετε.
Στη Χίο υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί ούζου (δεν προκύπτει όμως όλο με την παραδοσιακή απόσταξη). Από τα γνωστά τοπικά ούζα είναι του "Τέττερη", η "Απαλαρίνα", του "Στουπάκη" και του "Κακίτση" ενώ τελευταία βγήκε στην παραγωγή και ένα νέο το "Stefos". Επίσης σε κάποιες ταβέρνες και ουζερί θα βρείτε σούμα (απόσταγμα από σύκα) που αποστάζεται κυρίως στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Συκούση.
 
Εστιατόρια
 
Εστιατόρια υπάρχουν κυρίως στην πόλη. Ιταλική κουζίνα, αλλά και αρκετά πιάτα με κρέας θα σας εντυπωσιάσουν.
Καλά εστιατόρια διαθέτουν τόσο το ξενοδοχείο "Ελληνικό Κάστρο" όσο και το "Χανδρής" με διεθνή κουζίνα.
Αν ζητάτε κάτι πιο φθηνό μέσα στην πόλη διαλέξτε κάποιο από τα εστιατόρια πάνω στο Λιμάνι.
Στην περιοχή της Δασκαλόπετρας υπάρχουν και εκεί διάφορα εστιατόρια με καλή κουζίνα, ενώ στην περιοχή του Καρφά, εκτός από τα εστιατόρια των τριών μεγάλων ξενοδοχείων (Golden Sand, Erytha, και Seaview Resorts) υπάρχουν και πολλά αλλά καλά εστιατόρια πάνω στο δρόμο αλλά και στον πεζόδρομο της παραλίας του Καρφά.
Πολύ καλό είναι το εστιατόριο στο "Αργέντικο" στον Κάμπο. Αξίζει όμως να πάτε αν θέλετε να δείτε το πιο γνωστό Κτήμα του Κάμπου με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα περιβόλια και τις στέρνες.
Τέλος στη Βολισσό θα βρείτε και εκεί ταβέρνες με ωραία μεζεδάκια.

Ταβέρνες

 
Ταβέρνες με καλό ψάρι θα βρείτε σχεδόν σε κάθε παραλία της Χίου. Στη Λαγκάδα υπάρχουν καλές ψαροταβέρνες, στην παραλία των Λιμνιών στη Βολισσό, στο Λιθί στη Δυτική Χίο, στην Κώμη και τον Άγιο Γιάννη Λιλικά.
Ταβέρνες για όλα τα γούστα θα βρείτε στον Καρφά, στην Αγία Ερμιόνη .Επίσης πολλές ταβέρνες θα βρείτε και τον Μέγα Λιμνιώνα, στην Αγία Φωτιά, το Εμπορειό και το Ναγό. Στα χωριά καλές ταβέρνες έχει στην πλατεία των Μεστών, στα Αρμόλια, στη Βολισσό, στο Πυτιός (σερβίρουν "χερίσια" μακαρόνια και γίδα), στη Κατάβαση.
Κοντά στην πόλη είναι must το "Απόμερο" με πολύ καλή κουζίνα και εξαιρετική θέα καθώς είναι σε ένα λόφο που βλέπει τον Κάμπο και την θάλασσα έως τις τουρκικές ακτές.
Πολύ καλό είναι και το "Ρούσικο" στην Αγία Ερμιοόνη.
Σε εξαιρετική θέση, στους "Μύλους", βρίσκονται τα " Μυλαράκια". Τα τραπέζια είναι πάνω στο κύμα και η θέα των φωτισμένων μύλων είναι εντυπωσιακή. Η φωτογραφία των πέτρινων Μύλων στη θάλασσα είναι από τις γνωστότερες φωτογραφίες της τουριστικής Χίου. Αρκετές ταβέρνες υπάρχουν στην περιοχή του Βροντάδου και κυρίως στην Δασκαλόπετρα.
 
Ουζερί
 
Από τα πιο γνωστά ουζερί της Χίου είναι το "Τζιβαέρι", ο "Θεοδοσίου" στο βόρειο τμήμα του Λιμανιού. Προς τη νότια πλευρά είναι το "Τσίκουδο", το "Λουκούμι".
Τα καλύτερα ουζερί της όμως η Χίος τα έχει κρυμμένα. Επισκεφθείτε του " Χότζα ", στην περιοχή Στρατώνες, που είναι το παραδοσιακότερο ουζερί της πόλης.