Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Ψαρά

Υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τη πόλη της Χίου. Η μετακίνηση από τη πόλη της Χίου στα Ψαρά διαρκεί 4 ώρες καθώς καλύπτονται 57 ναυτικά μίλια. Υπάρχει επίσης καΐκι που συνδέει το λιμάνι των Λημνιών (Βολισσός) με τα Ψαρά. Το ταξίδι σε αυτήν τη περίπτωση διαρκεί 2 ώρες. Στη περιοχή Αρχοντίκι στη δυτική ακτή του νησιού υπήρχε μυκηναϊκός οικισμός και κοιμητήριο στα μισά της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ., που απλώνεται τουλάχιστον 100 μέτρα κατά μήκος του μήκος της ακτής και μέρους που τώρα βρίσκεται κάτω από το νερό.
 
Η ζωή στα Ψαρά συνεχίστηκε στη μεταμυκηναϊκή περίοδο. Ευρήματα από εκεί, κυρίως κεραμικά δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε από τη Γεωμετρική περίοδο μέχρι τα τέλη της αρχαιότητας. Η πιο σημαντική των ιστορικών χρόνων πρέπει να βρίσκονταν στη Μαύρη Ράχη (Παλαιόκαστρο) οπού έχουν βρεθεί ίχνη κατοικίας των Γεωμετρικών χρόνων. Το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στα Ψαρά κτίστηκε το 16ο αιώνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1822, έπειτα καταστράφηκε από τους Τούρκους. Στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε από τον μοναχό Αθανάσιο το 1880-90.
 
Οι παραλίες των Ψαρών είναι ικανοποιητικές, βελτιώνοντας το παραπέρα βορειοανατολικό μέρος που περπατάτε από το λιμάνι. Γρήγορα περνάτε τον Κάτω Γυαλό, το Κατσούνι και τη Λαζαρέτταπριν φτάσετε στη Λέκκα (στενό φαράγγι), δεκαπέντε λεπτά κατά μήκος, προφανώς ονομάστηκε έτσι από τους βραχώδεις σχηματισμούς αυλακιών. Η Λήμνος, 25 λεπτά από το λιμάνι κατά μήκος του παραθαλάσσιου μονοπατιού αποτελεί μια μεγάλη και ελκυστική παραλία.
Κοντά στα Ψαρά υπάρχει το μικρό νησάκι Αντίψαρα το οποίο είναι ακατοίκητο. Τα Ψαρά δεν είναι από τα νησιά που το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Αυτό το γεγονός το κάνει ιδανικό για εκείνους που θέλουν να ξοδέψουν το χρόνο τους στη φυσική άθικτη ομορφιά του νησιού.
 

Also in the area...

 
Ψαρά - Προϊστορικοί Χρόνοι, Ψαρά - Κλασική Εποχή, Κοίμηση της Θεοτόκου στα Ψαρά