Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Ψαρά

Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί κοντά στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου. Τα Ψαρά είναι η γενέτειρα του επαναστάτη και ήρωα Κανάρη καθώς και άλλων σημαντικών ηρώων του πολέμου της Ανεξαρτησίας όπως ο Αποστολής, ο Νικόδημος, ο Βρατσάνος. Τα Ψαρά αφιέρωσαν τον εμπορικό τους στόλο – τον τρίτο μεγαλύτερο το 1820 στην Ελλάδα μετά από εκείνον της Ύδρας και των Σπετσών- για την απελευθέρωση και πλήρωσαν ακριβά γι` αυτό. Ενοχλημένοι από την αντοχή, οι Τούρκοι προσγείωσαν συντριπτικές δυνάμεις το 1824 για να καταπνίξουν αυτή τη φωλιά της αντίστασης. Ίσως 3000 από τους 30000 κατοίκους να δραπέτευσαν σε μικρές βάρκες οι οποίες ήταν σωστικές του γαλλικού στόλου, αλλά η πλειοψηφία οπισθοχώρησε στην μπαρουταποθήκη στην κορυφή ενός λόφου και ανατίναξαν τους εαυτούς τους καθώς δεν ήθελαν να παραδοθούν στους αντιπάλους.
 

Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός αποθανάτισε το γεγονός στη γνωστή στροφή ποιήματος:
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,
περπατώντας η δόξα μονάχα
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στεφάνι στην κόμη φορεί
καμωμένο από λίγα χορτάρια
που απόμειναν στην έρημη γη.

Η λέξη Ψαρά σημαίνει τα γκρι πράγματα, στα ελληνικά που ποτέ δεν ανέκαμψαν από το ολοκαύτωμα. Οι Τούρκοι έκαψαν τα σπίτια και τη βλάστηση και ο μόνιμος πληθυσμός σχεδόν υπερβαίνει τα 400 άτομα. Το 1980 άρχισε μια μελέτη αναζωογόνησης από ένα Γάλλο και Έλληνα απόγονο του Κανάρη και μια ελληνική ομάδα.

 
Το λιμάνι βελτιώθηκε, δημιουργήθηκαν δίκτυα διανομής ρεύματος και καθαρού νερού, άνοιξε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αναπτύχθηκαν δεσμοί μεταξύ της Γαλλίας και του νησιού, όμως παρόλα αυτά αυτό δεν οδήγησε σε αύξηση της τουριστικής κίνησής στο νησί.
 

Also in the area...

 
Ψαρά - Προϊστορικοί χρόνοι, Ψαρά - Κλασική Εποχή, Κοίμηση της Θεοτόκου στα Ψαρά