Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Μυκηναϊκός οικισμός στο Αρχοντίκι Ψαρών

 
Από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει το νησί ως Ψυρίη, συμπεραίνουμε ότι ήταν γνωστό από πολύ πρώιμες εποχές. Χάρη στη προνομιούχο θέση του στο κέντρο του Αιγαίου θα έπρεπε να παίζει σημαντικό ρόλο στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές από ομάδα αρχαιολόγων.
Στη θέση Αρχοντίκι στις δυτικές ακτές του νησιού υπήρχε Μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο των μέσων της 2ης χιλιετίας, το οποίο καλύπτει έκταση τουλάχιστον 100μέτρων κατά μήκος της θάλασσας και ένα τμήμα του βρίσκεται κάτω από το νερό. Οι τάφοι είναι κιβωτιόσχημοι ποικίλων διαστάσεων και πολλοί χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερες από μια ταφές, όπως φαίνεται από το πλήθος των κρανίων και οστών. Περιείχαν πλούσια και ενδιαφέροντα κτερίσματα: αγγεία διαφόρων σχημάτων, τα περισσότερα με γραπτή διακόσμηση, πήλινα και λίθινα σφοντύλια, χάλκινα εργαλεία και χάντρες από πηλό, φαγεντιανή, χρυσό και ημιπολύτιμες πέτρες μεγάλης ποικιλίας σχημάτων, που αποτελούσαν περιδέραια και άλλα κοσμήματα.
Λείψανα τοίχων και κομμάτια αγγείων εντοπίστηκαν σε γειτονική με το νεκροταφείο έκταση και ίσως ανήκουν σε προηγούμενες εποχές. Αλλά και στα μεταγενέστερα χρόνια η ζωή συνεχίστηκε στο νησί.
 

Περισσότερα για την περιοχή...

 
Ψαρά, Ψαρά - Κλασική Εποχή, Κοίμηση της Θεοτόκου στα Ψαρά