Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Άγιο Γάλας

 

 
Το Άγιο Γάλας είναι χωριό  χτισμένο στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου. Διαθέτει ένα σπήλαιο μοναδικό, το οποίο εκτείνεται κάτω από το σημερινό χωριό και αποτελεί σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων, από τα οποία το μεγαλύτερο προχωράει σε βάθος 200 μέτρων περίπου.
Σε αυτό το σπήλαιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Νεολιθική εποχή (6000 - 5000 π.Χ) και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π.Χ. Κομμάτια από πήλινα αντικείμενα όπως επίσης και κόκκαλα ζώων δείχνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ιερό από την Αρχαϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή.
 
Από τα Βυζαντινά χρόνια ως σήμερα αποτελεί τόπο Χριστιανικής λατρείας με την Παναγία Αγιογαλούσαινα. Υπάρχει επίσης και το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, κτισμένο μέσα στο σπήλαιο. Ανασκαφικές έρευνες σε δύο σπηλιές έφεραν στο φως αγγεία, εργαλεία, θαλασσινά όστρεα, κόκκαλα αιγοπροβάτων κ.τ.λ., των Νεολιθικών χρόνων.
Οι προϊστορικοί κάτοικοι του Αγίου Γάλατος ασχολήθηκαν κυρίως με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, αλλά υπήρχαν και ειδικευμένοι τεχνίτες. Ιδιαίτερα αναπτυγμένες πρέπει να ήταν οι καλλιτεχνικές και πνευματικές ανησυχίες τους, όπως διαφαίνεται από τα λατρευτικά αντικείμενα και τα έργα μικροτεχνίας.
Also in the area...


Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά

Τρύπες, Παρπαριά, Βολισσός, Σπαρτούντα, Σιδηρούντα, Κατάβαση, Διευχά, Φυτά, Κηπουριές, Πισπιλούντα, Ποταμιά, Μελανιός, Άγιο Γάλας, Χάλανδρα, Αφροδίσια, Κέραμος, Λεπτόποδα, Εγρηγόρος, Κουρούνια, Νενητούρια, Πιραμά

Αξιοθέατα

Προϊστορικοί Χρόνοι

Παραλίες

Ελίντα, Μετόχι, Τιγάνι, Μαγεμένα, Μάναγρος, Πραστιά, Λημνιά, Λευκάθια, Λήμνος, Λαμψά, Αγία Μαρκέλλα, Εζούσα, Ζανακούντα, Αγιάσματα