Αρχική
Θέα

Συλλογές
Ο Υπερωκεάνιος

Πόλη
Προσεγγίσεις
Θύμησες
Ιστορικοί Τόποι
Κάμπος
Αναδρομή
Από Ψηλά

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
"ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ" ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΕΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΠΑΤΣΑΚΙΔΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΤΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΕΜΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΥΦΑΚΗΣ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ

ΦΩΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ

ΤΗΛ-FAX
+30-271-42972

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΓΑΖΙΩΤΙΣΣΗΣ 5 ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ Τ.Θ. 78 82100 ΧΙΟΣ HELLAS

email
pelineo@chiosonline.gr

 

 

  Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες απίστευτων ενεργειών από τον Δήμο Χίου και τον εκπρόσωπό του αντιδήμαρχο κ. Αβραμίδη. Ενεργειών απερίσκεπτων και προσβλητικών, που στόχο είχαν κατά πρώτον την ιστορική, πανέμορφη και προστατευόμενη περιοχή του Κάμπου και κατά δεύτερον τον ενεργό πολίτη και βασικό συνεργάτη του περιοδικού, Γιώργο Μαστοράκη, ο οποίος εισέπραξε όλο το μένος και την οργή του αντιδημάρχου επειδή τόλμησε να αντιπαρατεθεί και να εκφράσει την ανησυχία του για την τύχη και το μέλλον της εν λόγω περιοχής. Και ενώ ο εν λόγω συνεργάτης δεν χρειάζεται υπεράσπιση, αφού οι αγώνες και ο τρόπος ζωής και σκέψης του αποδεικνύουν την κενότητα όσων δημοσιοποίησε εναντίον του ο κ. Αβραμίδης, ο ταλαίπωρος Κάμπος χρήζει υπερασπιστών και ανθρώπων με όραμα και νου καθαρό για να μπορέσει να διατηρήσει την διαφορετικότητα του και την ιστορική και πολιτισμική του αξία.
  O Κάμπος λοιπόν, κύριοι νυν ή επίδοξοι άρχοντες, αποτελεί μία ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά που προστατεύεται από το ελληνικό κράτος ως ενιαίο σύνολο.
  Κάμπος δεν είναι μόνο μία συγκεκριμένη περιοχή με μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
  Κάμπος δεν είναι μόνο τα περιβόλια, ούτε τα μαγγανοπήγαδα, ούτε τα αρχοντικά, ούτε οι πετρόχτιστοι τοίχοι, ούτε οι στέρνες, ούτε οι γούρνες, ούτε τα μαρμάρινα διακοσμητικά, ούτε τα οικόσημα, ούτε οι αυλόπορτες, ούτε τα στενά δρομάκια.

 Κάμπος είναι η αρμονία που πηγάζει από τον συνδυασμό όλων αυτών μαζί.  Κάμπος είναι ο τρόπος ζωής που συγκρότησε αυτό το σύνολο.
 Κάμπος είναι η ιδεώδης σύζευξη της αστικής με την αγροτική ζωή, της πολυτέλειας με την αγάπη προς την γη και τους καρπούς της.
 Κάμπος είναι το ιδανικό.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του, τα γεωμετρικά του στοιχεία, τα διακοσμητικά του απλά μας προσδιορίζουν τη θέση του και μας ωθούν να καταλάβουμε, εμείς οι περιορισμένων αισθήσεων νεοέλληνες, τις αξίες της ζωής που εκφράζει. Κι εμείς δεν έχουμε την ποιότητα και το επίπεδο να συλλάβουμε όλα αυτά που μαρτυρά, οφείλουμε να τηρούμε απόσταση και να θαυμάζουμε χωρίς να αγγίζουμε το παραμικρό, περιμένοντας άλλους σε άλλες ίσως γενιές που θα καταλάβουν. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά μας καθιστά πραγματικά επικίνδυνους.

Γιάννης Μακριδάκης.

© 2001 - ChiosOnline.gr