Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Οινούσσες

Ένα μικρό συγκρότημα από νησιά, γνωστά από τα αρχαία χρόνια για τα γνωστά τους κρασιά. Οι Γενουάτες τους ονόμαζαν Σπερμανδόρες, στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Αργότερα στα μέσα του 17ου αιώνα, αποικήθηκε από βοσκούς από το χιώτικο χωριό Καρδάμυλα, όντας γεμάτο από κατσίκια και ονομάστηκε Εγνούσα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι, εργάζονταν στη θάλασσα, έγινα πλοιοκτήτες και σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από 500 πλοία. Πολλά μέλη των φατριών του Λιβανού, του Λεμού και του Πατέρα (κάθε δρόμος του χωριού ή πλατεία φέρει το επώνυμο αυτών των οικογενειών), γεννήθηκαν στις Οινούσσες. Έτσι οι Οινούσσες θωρούνται ότι είναι το πιο πλούσιο νησί σε όλον τον κόσμο.
 
Δύο νησάκια - εκκλησάκια, κάθε ένα από το οποία είναι ιδιωτικό, φυλάει το ασυνήθιστα καλά προστατευμένο λιμάνι, η πόλη των Οινουσσών είναι εκπληκτικά μεγάλη για το μέγεθος του νησιού, και βρίσκεται στις πλαγιές λόφων περιφράσσοντας ένα φαράγγι. Τα σπίτια δείχνουν ένα μείγμα τοπικού και μη πολυτελή νεοκλασικού στυλ. Το υπόλοιπο του ήρεμου νησιού, τουλάχιστον η νοτιότερη επιφάνεια, έχει πράσινο και πολύ καλά φροντισμένη, δεν υπάρχουν πηγές, έτσι το νερό προέρχεται από ένα μείγμα καθαρού και γλυφού πηγαδιού, όπως και ενός ταμιευτήρα. Η περιοχή είναι  καθαρή και ήρεμη στη νότια ακτή, μεταξύ των παραλίων μπορείτε να διαλέξετε από τη Ζεγάπα, τη Βιλάλη ή το Κάστρο, αντίστοιχα πέντε, είκοσι και τριάντα λεπτά περπατήματος δυτικά του λιμανιού.
 
Η πιο απομονωμένη η Φαρκερού βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά. Στο τέλος στο δυτικού δρόμου, κάτω από το κάστρο βρίσκεται το Ησυχαστήριο του Ευαγγελισμού το οποίο κατασκευάστηκε το 1962 από την εφοπλιστική οικογένεια του Παναγιώτης και της Κατίγκως Πατέρα. Το μοναστήρι, χτισμένο σε στυλ βυζαντινής αρχιτεκτονικής, περιλαμβάνει ψηφιδωτά γνωστού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.
 

Also in the area...

 
Μονή Ευαγγελισμού