Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

 

Μουσείο Νέας Μονής

 
Το Μουσείο της Νέας Μονής στεγάζεται σε ένα διώροφο κελί  που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Μονής. Στις αρχές του 1980 αναπαλαιώθηκε με δωρεά που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χανδρή.
Στη διάρκεια της σφαγής της Χίου το 1822 η Μονή υπέστη λεηλασίες από τους Τούρκους με αποτέλεσμα σήμερα τα εκθέματα του μουσείου να είναι λιγοστά και επίσης τα περισσότερα από αυτά να χρονολογούνται μετά το 1822. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι μεταβυζαντινές εικόνες, έργα αργυροχοϊας, εκκλησιαστικά και λαϊκά κεντήματα όπως επίσης και έργα υφαντικής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη ο περίφημος χρυσοκέντητος τάπητας γνωστός με το όνομα «Πεύκη».  
Η Νέα Μονή κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα  (μεταξύ του 1042-1056) και ήταν αφιερωμένη
 στην Ανάληψη της Θεοτόκου Μαρίας. Καλύπτει επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.
Η Μονή περιλαμβάνει την κύρια εκκλησία (καθολικό), δύο μικρότερες εκκλησίες, την Τράπεζα (χώρος στον οποίο δειπνούσαν οι μοναχοί), τα κελιά των μοναχών και τα κινστέρνες  (υπόγειες δεξαμενές απ` όπου αντλούσαν νερό).
Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ` ο Μονομάχος έκτισε τη Μονή το 1042 μ.Χ.  ύστερα από τη θαυματουργική εύρεση της εικόνας της Θεοτόκου από τους τρεις Χιώτες μοναχούς Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ. Ο Μονομάχος συνδέθηκε με τη Μονή και την προστάτευσε με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα και προνόμια, όταν επαληθεύτηκε η πρόβλεψη των μοναχών ότι θα επιστρέψει από τη Λέσβο, όπου βρίσκονταν εξόριστος, για να βασιλέψει στην Κωνσταντινούπολη.   
Το καθολικό της Νέα Μονής που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του μοναστηριού, χαρακτηρίζεται ως βυζαντινού ρυθμού, οκταγωνικού συστήματος με τρούλο. Δεν υπάρχουν κολώνες στον εσωτερικό χώρο και χωρίζεται σε εξωνάρθηκα και σε εσωνάρθηκα. 
Μην ξεχάσετε να δείτε: 
• Το τέμπλο του Αγίου Σταυρού – ένα μικρό τέμπλο χτισμένο στην πλευρά της πύλης εισόδου, το οποίο στεγάζει τα οστά των μαρτύρων και των αγωνιστών της σφαγής της Χίου 
• Το τέμπλο του Αγίου Παντελεήμονος που χρονολογείται το 1889 – ένα μικρό τέμπλο στη δεξιά πλευρά του δρόμου που οδηγεί στον Πύργο
• Το μουσείο και συγκεκριμένα την έκθεση  των λειψάνων του μοναστηριού που ίναι ανοιχτή για το κοινό από το 1992
 
 
Τα Μωσαϊκά
 
Τα Μωσαϊκά της Νέας Μονής χρονολογούνται τον 11ο αιώνα. Σήμερα, αποτελούν μια από τις τρεις συλλογές μεταβυζαντινής περιόδου που υπάρχουν στην Ελλάδα και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Κύριο χαρακτηριστικό της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή αυτών των μωσαϊκών είναι οι δραματικές εκφράσεις και η μοναστηριακή Η λιτότητα.
Οι τεχνίτες των μωσαϊκών είναι της ίδιας σχολής με αυτούς που φιλοτέχνησαν το εσωτερικού του ναού της Αγίας Σοφίας  στην Κωνσταντινούπολη.
 
 
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη- Κυριακή 09:00- 13:00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλ.  +30 22710 79370
Εισιτήριο: 2€. 1€ για Έλληνες μαθητές και φοιτητές