Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Μουσεία στη Χίο

 

Στη Χίο υπάρχουν μουσεία, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα που μαρτυρούν την ιστορία του νησιού.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην οδό Μουσείου, περίπου 100 μέτρα νότια του λιμανιού.
 
Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλεως (Πλατεία Βουνακίου). Το κτίριο του μουσείου είναι ένα οθωμανικό τζαμί.
 
Το Παλατάκι του Ιουστινιάνι , είναι ένα μικρό κίριο που βίσκεται στην είσοδο του Κάστρου της Χίου. Πρόκειται για την οικεία της Γενουατικής οικογένειας Ιουστινιάνη, η οποία διοικούσε το νησί για μεγάλη χρονική περίοδο στα χρόνια του Μεσαίωνα. Σήμερα αποτελεί μικρό μεσαιωνικό μουσείο.
 
Το Μουσείο της Νέας Μονής βρίσκεται στο μοναστήρι της Νέα Μονής, στο κέντρο του νησιού, μεταξύ των χωριών Καρυές και Αυγώνυμα. Η Νέα Μονή είναι το πιο γνωστό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής όλων των νησιών του Αιγαίου.
 
Το Ναυτικό Μουσείο της Χίου χαρακτηρίζεται από μια έντονη ναυτική παρουσία στη διάρκεια των ετών. Είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα οι Χιώτες είναι ιδιοκτήτες του περισσότερου από του μισού ελληνόκτητου στόλου.
 
Η Βιβλιοθήκη Κοραή και το Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη στεγάζονται στον ίδιο χώρο που βρίσκεται στην οδό Κοραή, στο κέντρο της Χίου δίπλα από τη Μητρόπολη, στη στο τέλος νότιας πλευράς της οδού Απλωταριάς, που αποτελεί τον πιο γνωστο εμπορικό δρόμο του νησιού. Η Βιβλιοθήκη του Κοραή είναι μια από τις παλιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σε αυτήν μπορεί ο επισκέπτης να μελετήσει βιβλία που έγραψε ο Αδαμάντιος Κοράης καθώς και βιβλία που δόθηκαν σε αυτόν ως δώρο από το Γάλλο Αυτοκράτορα Ναπολέων.
 
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Συγγρού, στο κέντρο της πόλεως. Συγκεκριμένα απέχει μόλις μερικά μέτρα από την κεντρική πλατεία (Πλατεία Βουνακείου).
 
Το Λαογραφικό Μουσείο του Γυμνασίου Καλλιμασιάς.