Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Παναγία Κρήνα

Η Παναγία Κρήνα αρχιτεκτονικά ανήκει στο οκταγωνικό τύπο. Συγκρίνοντας με τη Νέα Μονή διαμορφώνεται διαφορετικά ανατολικά η ανωδομή του Βήματος, όπου η κάμαρα του ανυψώνεται όσο και τα τόξα των άλλων κογχών, ενώ τα γωνιακά διαμερίσματα της πρόθεσης και του διακονισμού καλύπτονται με ημικυλινδρικές καμάρες. Αποτελείται από ένα θολωτό ναό, έναν εσωνάρθηκα και έναν εξωνάρθηκα, που σήμερα είναι τελείως καταστρεμμένοι. Ο θολωτός ναός και ο εσωνάρθηκας χτίστηκαν στο τέλος του 12ου αιώνα ενώ ο εξωνάρθηκας αποτελεί μια προσθήκη που πραγματοποιήθηκε αργότερα, συγκεκριμένα κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Το καλύτερο μέρος του εσωτερικού καλύπτεται από ζωγραφιές που χρονολογούνται το 12ο αιώνα.
 
Η εκκλησία κατασκευάστηκε στο τέλος του 12ου αιώνα. Αποτέλεσε δωρεά του Ευστάθιου Κοδράτου και της συζύγου του Ειρήνης Δουκαϊνα Παγωμένη, και οι δύο ανήκαν στο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Κωνσταντινούπολης.  
Οι δωρητές διακόσμησαν την εκκλησία με τοιχογραφίες. Στη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού του 1881 το ημισφαιρικό μέρος του τρούλου κατέρρευσε μαζί με το μικρότερο τρούλο του νάρθηκα, ο οποίος ανοικοδομήθηκε λίγο αργότερα. Οι βάσεις στο ανατολικό τμήμα της εκκλησίας αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας το 1988 και στη συνέχεια το 1995. Η σκεπή της εκκλησίας συνενώθηκε και ανοικοδομήθηκε το 1968. Το 1983 ο δυτικός τοίχος του εξωνάρθηκα  συνενώθηκε και η σκεπή ανοικοδομήθηκε μερικώς.
 
Το 1981-1984, τα επόμενα στρώματα των τοιχογραφιών αποσυνδέθηκαν από τους εσωτερικούς τοίχους και το αυθεντικό στρώμα αποκαλύφθηκε πλήρως. Κάποιες από τις αποσυνδεμένες τοιχογραφίες έχουν ήδη αποκατασταθεί και εκτίθενται ενώ για τις  υπόλοιπες η αποκατάστασή ους βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αποσυνδεμένες τοιχογραφίες του δεύτερου βυζαντινού στρώματος, που απεικονίζουν 12 προφήτες (χρονολογούνται στο τέλος του 14ου αιώνα) όπως επίσης και δύο μαρμάρινες πλάκες από το αυθεντικό εικονοστάσι της εκκλησίας εκτίθενται στο παλάτι του Ιουστινιάνι στο κάστρο της Χίου. Τμήματα των τοιχογραφιών τα οποία κατασκευάστηκαν από το Μιχάλη Χοματζά το 1734 επίσης εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της Χίου.
Το μνημείο είναι κλειστό για το κοινό και λειτουργεί μόνο την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του και στις τοιχογραφίες του.
Also in the area...

Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά
Χίος, Κάμπος, Βροντάδος, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Καρυές, Θυμιανά, Νεοχώρι, Βασιλειώνικο, Βαβύλοι, Χαλκειός, Βερβεράτο, Δαφνώνας, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Ζηφιάς

Αξιοθέατα
Κλασική Εποχή
Αρχαία Χίος, Δασκαλόπετρα, Δρακόσπηλος, Ρημόκαστρο
Προχριστιανική Περίοδος
Βασιλική Αγίου Ισιδώρου
Μεσαίωνας
Νέα Μονή, Παναγία Κρίνα, Άγιος Γεώργιος Φρουρίου, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Μονή Κουρνά, Παλατάκι Ιουστινιάνη, Κάστρο της Χίου, Ανάβατος, Βίγλες
Υστεροβυζαντινή Περίοδος
Μονή Αγίων Αναργύρων, Μονή Αγίου Μηνά
Νεότερα Χρόνια
Κάμπος, Μαρμάρινες Κρίνες, Τζαμί, Νεοκλασικά Κτίρια, Παρθενώνας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Παρθενώνας Παναγίας Βοήθειας, Άγιος Γεώργιος Ρεστών, Μονή Αγίου Στεφάνου, Σκήτη Αγίου Μάρκου, Mονή Μυρσινιδίου, Σκήτη Αγίων Πατέρων, Μύλοι, Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης

Παραλίες
Μπέλλα Βίστα, Κοντάρι, Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Δασκαλόπετρα, Τάγμα, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω