Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Κάμπος

Από τα παλαιότερα διατηρούνται μερικά κατεστρεμμένα (Ράλληδων, Πετροκόκκινων, Σλυλίτσηδων, Χρυσολωράδων, Πρασάκηδων και άλλα) ενώ πιο καλοδιατηρημένα αρχοντικά, που χτίστηκαν μετά το σεισμό του 1881 είναι του Καζανόβα, Μαυροκορδάτου, Ζυγομαλά, Καλουτά και Καλβοκορέση.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κτήματος Κάμπου είναι το Αργέντικο που αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή με σχέδιο που υπέδειξαν ο Φίλιππος Αργέντης και ο Arnold Smith στη δεκαετία 1930-1940.
 
Το «Μυταράκικο» βρίσκεται στο Κάμπο της Χίου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα. Στο εσωτερικό του δεσπόζει το εντυπωσιακό κύριο κτίριο, το βοηθητικό κτίριο «ανεστάτικο», ένα ατελιέ και το παλαιό μέγαρο με την αυλή φτιαγμένη από βότσαλα που περιβάλλεται από υδροταμιευτήρα, παγκάκια και πηγάδι. Το Μυταράκικο ήταν η κατοικία του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Γ. Μυταράκικο, ο οποίος βασικά χρησιμοποιούσε το ατελιέ για τη διαμονή του. Το βασικό οικοδόμημα και το ατελιέ χτίστηκαν πριν το σεισμό του 1881. Δεν έχουν αναστυλωθεί όλα τα κτίρια, ωστόσο διατηρούνται σε μια καλή κατάσταση. Το κύριο κτίριο δεν κατοικείται όμως ο οπωρώνας καλλιεργείται.
 
Το Περιβόλι είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα του Κάμπου. Το κυρίως κτίσμα είναι διώροφο ορθογωνικής κάτοψης κεραμοσκεπές, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από θυμιανούσικη πέτρα. Η εξωτερική σκάλα που οδηγεί στον όροφο είναι αληθινό έργο τέχνης με πέτρινα σκαλιστά κολονάκια και πέτρινη κουπαστή. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι η εκλεκτικής νοοτροπίας μεγαλόπρεπη αυλόθυρά του. Στην βοτσαλωτή αυλή υπάρχει μαγγανοπήγαδο και στέρνα. Στο κτήμα υπάρχει και βοηθητικό κτίσμα.
Το παραπάνω αρχοντικό όπως όλα τα κτίσματα του Κάμπου κατασκευάσθηκε μετά το σεισμό του 1881 στη θέση του παλιού. Το κυρίως κτίσμα καθώς και το βοηθητικό επισκευάσθηκαν το 1979 με 1980. Από το 1982 μετατράπηκε σε ξενώνα και λειτουργεί με δυναμικότητα 24 κλινών. Χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία το κυρίως κτίσμα, η δεξαμενή, το μαγγανοπήγαδο, η αυλή, ο μαντρότοιχος που περιβάλλει το κτήμα με περιβάλλοντα χώρο προστασίας το περιβόλι ιδιοκτησίας Οδυσσέα Ξύδα.
Also in the area...

Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά
Χίος, Κάμπος, Βροντάδος, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Καρυές, Θυμιανά, Νεοχώρι, Βασιλειώνικο, Βαβύλοι, Χαλκειός, Βερβεράτο, Δαφνώνας, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Ζηφιάς

Αξιοθέατα
Κλασική Εποχή
Αρχαία Χίος, Δασκαλόπετρα, Δρακόσπηλος, Ρημόκαστρο
Προχριστιανική Περίοδος
Βασιλική Αγίου Ισιδώρου
Μεσαίωνας
Νέα Μονή, Παναγία Κρίνα, Άγιος Γεώργιος Φρουρίου, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Μονή Κουρνά, Παλατάκι Ιουστινιάνη, Κάστρο της Χίου, Ανάβατος, Βίγλες
Υστεροβυζαντινή Περίοδος
Μονή Αγίων Αναργύρων, Μονή Αγίου Μηνά
Νεότερα Χρόνια
Κάμπος, Μαρμάρινες Κρίνες, Τζαμί, Νεοκλασικά Κτίρια, Παρθενώνας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Παρθενώνας Παναγίας Βοήθειας, Άγιος Γεώργιος Ρεστών, Μονή Αγίου Στεφάνου, Σκήτη Αγίου Μάρκου, Mονή Μυρσινιδίου, Σκήτη Αγίων Πατέρων, Μύλοι, Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης

Παραλίες
Μπέλλα Βίστα, Κοντάρι, Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Δασκαλόπετρα, Τάγμα, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω