Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Δασκαλόπετρα


 

 
Ο βράχος της Δασκαλόπετρας, στη βορειότερη παραλία του Βροντάδου, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του νησιού. Συνδέθηκε στενά με τη παράδοση του Ομήρου και θεωρήθηκε το Σχολείο του μεγάλου ποιητή. Οι μαρτυρίες πολλών αρχαίων συγγραφέων συνηγορούν σε αυτή την άποψη. Ο βράχος της Δασκαλόπετρας προξενούσε ζωηρό ενδιαφέρον και πάντοτε τον επισκέπτονταν οι περιηγητές του νησιού. Άλλοι τον θεωρούσαν σχολείο του Ομήρου, μάλιστα ο Richard Chandler (1764) ονόμασε το βράχο ιερό της Κυβέλης.
Η Κυβέλη, η Μεγάλη Μήτηρ, λατρευόταν στην αρχαία Χίο και υπήρχε ναός της πιθανόν στην περιοχή του Βροντάδου, όπου βρέθηκαν πολλά ανάγλυφα και αγάλματα καθώς και αναθηματική επιγραφή. Στα αρχαϊκά χρόνια η θεά παριστάνεται καθισμένη μέσα σε ναΐσκο, έτσι ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Σήμερα είναι φοβερά καταστρεμμένο, λείπει εντελώς το επάνω μέρος και είναι φθαρμένη η επιφάνεια του.


Also in the area...


Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά

Χίος, Βροντάδος, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Καρυές, Συκιάδα, Λαγκάδα, Σιδηρούντα, Κυδιάντα - Αγρελωπός, Παντουκιός

Αξιοθέατα


Παραλίες

Μπέλλα Βίστα, Λιθί, Ελίντα, Τραχήλι, Μετόχι, Τιγάνι, Πραστιά, Μιλιγκάς, Δασκαλόπετρα, Τάγμα, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω
 

Date: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2008
Μολώνη Ευγενία, Αθήνα
Comment:Πρόσφατα επισκέφτηκα το νησί σας και εντυπωσιάστηκα από το φυσικό κάλλος και από το πλήθος των ιστορικών του μνημείων. Όλα τα μνημεία σας, τα κάστρα και τα τείχη είναι καλοδιατηρητέα,συνδιάζοντας φύση και πολιτισμό. Ως εκ τούτου, ως θα ήθελα να παραθέσω την άποψή μου, η οποία αποτελεί και άποψη άλλων επισκεπτών. Ο χώρος, στον οποίο βρίσκεται η δασκαλόπετρα ή αλλιώς το πάλαι ποτέ ’’σχολείο’’ του Ομήρου δεν χρείει της μεταχειρίσεως που αρμόζει σε έναν ιερά ιστορικό τόπο. Κάλλιστα θα μπορούσε αν όχι να περιφταχτεί ο χώρος, τουλάχιστον να τοποθετηθεί σε αυτό επεξηγηματική επιγραφή, η οποία θα παρέχει στον επισκέπτη στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορικότητα του χώρου. Τοιουτοτρόπως θα ικανοποιηθεί η ανάγκη γνώσεως του περιηγητή, καθώς και θα έχετε επιτελέσει το χρέος σας ως ΄γνήσιοι και υπερήφανοι απόγονοι του Ομήρου. Με εκτίμηση, Μολώνη Ευγενία, φιλόλογος.
-