Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
 



 

Πόλη της Χίου

Η πόλη της Χίου είναι το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Έχει πληθυσμό 30.000 κατοίκους και βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και αποτελεί τη πρωτεύουσα του νησιού. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει ότι η Χίος κατοικήθηκε συνεχόμενα από το 6000 π.Χ. Η αρχαία πόλη, χτίστηκε από Έλληνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από το 1000 π.Χ. Έτσι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ιστορία της πόλης είναι μεγαλύτερη από 3000 χρόνων. Από το ξεκίνημά της έως τώρα έχει περάσει μεγάλες περιόδους ευημερίας και παρακμής  και σε κάθε ανοικοδόμηση, η πόλη κάλυπτε πάντοτε την ίδια γεωγραφική περιοχή.  Γι` αυτόν το λόγο, μπορούμε να βρούμε αποδείξεις στη σύγχρονη πόλη από όλες τις περιόδους της μακρόχρονης ιστορίας της. Αυτό κάνει τη Χίο να μοιάζει με σπουδαία ελληνική πόλη, μια ζωντανή ενσάρκωση ενός πλούσιου ελληνικού και αιγαιοπελαγίτικου παρελθόντος.
 
Στη διάρκεια των αρχαίων χρόνων η πόλη ης Χίου γνώρισε περιόδους σπουδαίου οικονομικής και διανοητικού πλούτου. Πέρα από το να είναι γνωστή για το τρομερό ναυτικό της και για τη σπουδαία εμπορική δύναμη της, η οποία επηρέαζε βαθιά την επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη, η Χίος θεωρείται ως η γενέτειρα του σπουδαιότερου ποιητή των αρχαίων χρόνων Ομήρου. Η Χίος ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές πόλεις των ελληνικών Αποικιών στην Ιωνία (Μικρά Ασία). Στη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων η Χίος παράκμασε όμως κατά τη Βυζαντινή περίοδο ανέκαμψε και για 1000 χρόνια έγινε μια από τις πιο σημαντικές επαρχίες. 
Το 1346 κατακτήθηκε από τους Γενοβέζους. Το 1566 οι Οθωμανοί έχοντας ήδη κατακτήσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έδιωξαν τους Γενοβέζους και κατέλαβαν τη Χίο, την οποία αιχμαλώτισαν μέχρι το 1912. Τότε η Χίος απέκτησε την ανεξαρτησία της και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.
 
Η πόλη σήμερα περνάει από μια περίοδο ευημερίας. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την εμπορική ναυτιλία (η Χίος αποτελεί γενέτειρα ενός μεγάλου αριθμού εφοπλιστών), τη γεωργία και το ψάρεμα. Τα τελευταία χρόνια η φυσική ομορφιά και η ιστορία του νησιού είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί σε αυτή και ο τουρισμός καθώς το νησί το επισκέπτονται τόσο Έλλήνες όσο και κάτοικο άλλων κρατών του εξωτερικού. 
Τα πολυάριθμα ερείπια του ιστορικού παρελθόντος της Χίου βρίσκονται παντού και μπορεί εύκολα κανείς να τα απολαύσει. Κάποια από τα πιο σημαντικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Ναυτικό Μουσείου καθώς και στη Βιβλιοθήκη του Κοραή. Άλλες σημαντικές τοποθεσίες είναι το Βυζαντινό Κάστρο, τα αρχοντικά των Γενοβέζων στον Κάμπο, μια περιοχή  κατάφυτη στα νότια της πόλης που καλύπτεται κυρίως από περιβόλια εσπεριδοειδών και τα νεοκλασικά κτίρια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη υπερηφάνεια και τη αγαλλίαση της Χίου.
Also in the area...

Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά
Χίος, Κάμπος, Βροντάδος, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Καρυές, Θυμιανά, Νεοχώρι, Βασιλειώνικο, Βαβύλοι, Χαλκειός, Βερβεράτο, Δαφνώνας, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Ζηφιάς

Αξιοθέατα
Κλασική Εποχή
Αρχαία Χίος, Δασκαλόπετρα, Δρακόσπηλος, Ρημόκαστρο
Προχριστιανική Περίοδος
Βασιλική Αγίου Ισιδώρου
Μεσαίωνας
Νέα Μονή, Παναγία Κρίνα, Άγιος Γεώργιος Φρουρίου, Άγιος Γεώργιος Συκούσης, Μονή Κουρνά, Παλατάκι Ιουστινιάνη, Κάστρο της Χίου, Ανάβατος, Βίγλες
Υστεροβυζαντινή Περίοδος
Μονή Αγίων Αναργύρων, Μονή Αγίου Μηνά
Νεότερα Χρόνια
Κάμπος, Μαρμάρινες Κρίνες, Τζαμί, Νεοκλασικά Κτίρια, Παρθενώνας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Παρθενώνας Παναγίας Βοήθειας, Άγιος Γεώργιος Ρεστών, Μονή Αγίου Στεφάνου, Σκήτη Αγίου Μάρκου, Mονή Μυρσινιδίου, Σκήτη Αγίων Πατέρων, Μύλοι, Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης

Παραλίες
Μπέλλα Βίστα, Κοντάρι, Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Δασκαλόπετρα, Τάγμα, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω