Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Βυζαντινό Μουσείο Χίου

Το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου στεγάζεται στο Οθωμανικό Τζαμί του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Το μουσείο λειτουργεί από το 1980 και περιλαμβάνει εκθέματα που είτε αποτελούν δωρεές είτε αποτελούν ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοπικές εκσκαφές. Τα ευρήματα χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και 18ου αιώνα, περίοδοι που καλύπτουν την προχριστιανική  και τη μεταβυζαντινή περίοδο. 
Στο προαύλιο του μουσείου εκτίθενται πέτρινα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια εκσκαφών όπως ταφόπλακες από μουσουλμανικούς και εβραϊκούς τάφους. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη συλλογή γλυπτών που χρονολογούνται στην περίοδο που το νησί βρίσκονταν υπό την Γενοβέζικη κατοχή (1345-1566) και από την οποία ξεχωρίζει ο σαρκοφάγος του Οτουμπόνι Ιουστινιάνι. 
 Στο προαύλιο του μουσείου επίσης φιλοξενούνται κανόνια του 17ου  αιώνα, κατασκευασμένα από σίδερο και ορείχαλκο. 
Στο βυζαντινό μουσείο επίσης υπάρχουν τοιχογραφίες, οι οποίες ανήκουν στην εκκλησία της Παναγίας της Κρίνα. Από αυτές ξεχωρίζει η τοιχογραφία που απεικονίζει το θαύμα του Αγίου Νικολάου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από το Μιχάλη Χοματζά και χρονολογείται το 1734. 
 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή 08:30-13:00, τη Δευτέρα κλειστά
Τηλέφωνο: +30 22710 81337
Εισιτήριο: 2€ 1€ για Έλληνες μαθητές και φοιτητές.