Χίος Διακοπές
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Το νησί της Χίου
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Παραλίες
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Διασκέδαση
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
Αξιοθέατα
Χίος Τουριστικός Οδηγός, Χίος Ελλάδα
 
  

Ναός Αθηνάς στον Εμπορειό

 
Κατά τις συστηματικές ανασκαφές στο λόγο του Προφήτη Ηλία, ήρθε στο φως αρχαϊκός οικισμός που περιλάμβανε μια τειχισμένη ακρόπολη με ένα Μέγαρο και Ναό της Αθηνάς και τα σπίτια έξω από αυτή, καθώς και ιερό κοντά στο λιμάνι. Το όνομά της ίσως να ήταν το αρχαίο Λευκώνιο. Η Ακρόπολη ήταν οχυρωμένη και το τείχος, 800 μέτρα  περίπου περιέκλειε μια περιοχή 25.000 τετραγωνικά μέτρα.
 
Η είσοδος στην οποία οδηγούσε ο δρόμος μέσα από την πλαγιά, βρισκόταν προς τη νότια άκρη της δυτική πλευράς κοντά στο Μέγαρο και το Ναό.
Στο νότιο τμήμα της Ακρόπολης υπήρχε το Ιερό, που άρχισε να λειτουργεί από τον 8ο αιώνα π.Χ. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. σώθηκε ένας βωμός ακανόνιστης κατασκευής κτισμένος με ορθογώνιες πέτρες. Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά και χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Τον 4ο αιώνα π.Χ. καταστροφές έγιναν αντικαταστάσεις και προσθήκες στο ιερό και χτίστηκε μπροστά από την είσοδο νέος ορθογώνιος ναός.
Βορειοδυτικά του Ναού βρίσκεται το Μέγαρο κτισμένο σε επιβλητική θέση να βλέπει τόσο το ναό όσο και την είσοδο της Ακρόπολης και τον κύριο δρόμο που κατεβαίνει στην πλαγιά. Είναι μια πρώιμη κατασκευή που ανάγεται στον 8ο ή τον 7ο αιώνα π.Χ. και πιθανόν να ήταν κατοικία του άρχοντα.
 
Έξω από την Ακρόπολη  βρίσκεται η κύρια περιοχή του οικισμού με περισσότερα από 50 σπίτια, στα οποία κατοικούσαν 500 περίπου άνθρωποι. Άλλα σπίτια, που δεν εντοπίστηκαν, πιθανόν να υπήρχαν στην κοιλάδα ή κοντά στο λιμάνι. Στις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής εκτός από τα αρχιτεκτονικά μέλη και μερικά τμήματα από γλυπτά, βρέθηκαν πλήθος από αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα αλλά και μικροαντικείμενα, που κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. 


Also in the area...


Διαμονή, Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Χίος - Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα - Δωμάτια - Κατοικίες

Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων - Μοτοποδηλάτων

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Χωριά

Συκιάδα, Λαγκάδα, Πιτυός, Καρδάμυλα, Αμάδες, Βίκυ, Καμπιά, Κυδιάντα - Αγρελωπός

Αξιοθέατα

Προϊστορικοί Χρόνοι
Ερείπια των Κοίλα
Κλασική Εποχή
Δελφίνι, Ναγός
Μεσαίωνας
Κάστρο Καμπιών, Βίγλες
Νεότερα Χρόνια
Μονή Μυρσινιδίου, Μονή Πέρα Παναγιάς

Παραλίες

Καμπιά, Γιόσωνας, Ναγός, Γυαλισκάρι, Βλυχάδα, Ανέμη, Μιλιγκάς